Články a novinky

Jak vybrat velikost rámu elektrokola

Datum: 24.04.2020
  • topkolo
  • elektrokola
  • Ostatní

Velikost nebo výška rámu je vzdálenost mezi středovou osou a koncem sedlové trubky rámu. Jednotlivé velikosti se mohou mírně lišit podle typu značek elektrokol. Velikost rámu je obvykle udávána v palcích (1 palec = cca 2,5cm). 


Jak správně vybrat velikost rámu elektrokola?
Před výběrem velikosti rámu je potřeba si říct, že různé značky i kategorie elektrokol se mohou velikostně vzájemně lišit. Proto nejde dát přesné doporučení na to, jakou velikost vybrat. Obecně se dá vycházet z tabulky přiložené v tomto příspěvku. Každému však doporučujeme, aby vycházel také ze svých pocitů a prvního dojmu z jízdy. 

 


Při výběru velikosti rámu elektrokola také doporučujeme rozmyslet si, v jakém terénu budete převážně jezdit a jaký styl jízdy preferujete. 


Jízda v terénu
Pokud plánujete využívat své elektrokolo převážně v terénu, lesních cestách a klikatých cyklostezkách, doporučujeme elektrokolo s menším rámem. Elektrokola s menším rámem mají nižší těžiště, jsou kratší a díky toho jsou lépe ovladatelná v terénu – člověk si s elektrokolem tzv. „lépe vyhraje“. 


Cyklotrasy a delší vyjížďky
Pokud naopak plánujete, že budete spíše využívat klasické cyklotrasy nebo silnice a preferujete spíše delší projížďky, doporučujeme poohlédnout se po elektrokole s větším rámem. Větší rám bývá obvykle pohodlnější pro delší trasy. 


Důležitou roli hraje poloha sedla
Ano, je to skutečně tak… i poloha sedla dělá divy. Pro správné nastavení polohy sedla na svém elektrokole byste při sezení měli s napnutou nohou dosáhnout patou na pedály. Během jízdy byste měli šlapat převážně špičkou chodidla, která se opírá o pedál. Noha by měla být ve spodní poloze pedálu mírně pokrčená tak, aby se vám nehoupala pánev ze strany na stranu. Sklon sedla si může každý cyklista nastavit tak, jak mu to pocitově vyhovuje. 

Se správnou volbou velikosti rámu a nastavením elektrokola vám vždy ochotně pomůže náš zkušený personál.