Články a novinky

Jak vybrat elektrokolo

Datum: 19.03.2022
  • topkolo
  • elektrokola
  • Elektrokola

Vybíráte elektrokolo, ale nevíte pořádně, na co se zaměřit a podle čeho vybrat? Současný trh nabízí nespočet značek a typů elektrokol, které mají různé parametry. Díky více než 13-ti letým zkušenostem s prodejem a servisem elektrokol máme dostatečné množství informací o tom, jak si naši zákazníci elektrokola vybírají, s čím jsou nebo naopak nejsou spokojeni a na co byste se měli při výběru elektrokola zaměřit. Tento článek by vám měl výběr ulehčit nebo alespoň napovědět, jaký typ elektrokola je pro vás ten pravý.

Pokud byste si ani po přečtení nevěděli rady, můžete kdykoliv přijít na naši prodejnu, kde si elektrokola můžete vyzkoušet a náš zkušený a usměvavý personál vám vždy spolehlivě poradí.

Jaký typ elektrokola vybrat?

Hned ze startu je potřeba si říct, jaký typ cyklistiky je pro vás ten pravý a kde na elektrokole plánujete jezdit. Zkuste se zamyslet nad tím, jestli milujete adrenalin a lesní traily v náročném terénu nebo naopak preferujete klidnější vyjížďky po cyklostezkách. Mnoho zákazníků také hledá městská elektrokola, která jim pomůžou s nákupem a nahradí městkou hromadnou dopravu. Typy elektrokol v podstatě můžeme rozdělit do stejných kategorií, jako klasická kola. Mezi nejžádanější patří horská elektrokola, městská elektrokola, trekingová elektrokola a v neposlední řadě také crossová elektrokola. V poslední době také můžete sledovat velký rozvoj silničních elektrokol.

Horská elektrokola

Jak už bylo řečeno, jedná se o nejžádanější skupinu elektrokol. Horská elektrokola jsou ideální jak pro klidnou jízdu na cyklostezkách, tak pro extrémní terén, ve kterém určitě využijete elektrokola s celoodpruženým rámem. Na rozdíl od ostatních typů mají horská elektrokola širší pláště, které zajistí vyšší stabilitu v terénu. O vaše pohodlí se postará odpružená vidlice a u celoodpružených horských elektrokol také zadní tlumič.

Městská elektrokola

Městská elektrokola jsou primárně určena pro pohyb ve městě, na nákupy nebo do práce. Díky sníženému rámu umožňují elektrokola pohodlný nástup a jsou díky toho vhodná také pro ženy nebo seniory. Díky blatníkům můžete městské elektrokolo vužít za každého počasí a spousta z vás jistě ocení také boční stojánek. Další výhodou je nosič, umístěný nad zadním kolem, na který můžete jednoduše upevnit například tašku s nákupem.

Trekingová elektrokola

Treková, nebo chcete-li trekingová elektrokola jsou vhodná nejen do města, ale také na delší méně náročné výlety. Pohodlně s nimi zvládnete i lehký terén. Kolo je navíc stejně jako městské vybaveno blatníky a stojánkem. Treková elektrokola jsou většinou postavena na hliníkových rámech se sportovnější geometrií než se můžeme setkat u městských elektrokol. Ta nám umožňuje méně vzpřímený a sportovnější posed.

Crossová elektrokola

Krosové elektrokolo je v podstatě sportovnější varianta trekového kola. Obvykle má širší pláště a větší počet převodů. Díky tomu se hodí na kombinovanou jízdu ve městě a lehčím terénu.

Velikost rámu

Skvělé, už víte, jaký typ elektrokola potřebujete a nyní se můžeme pustit do velikosti rámu. Velikost elektrokola, resp. jeho rámu je klíčová, protože při nesprávném výběr může být elektrokolo špatně ovladetelné, mohou vás bolet záda a celkově nebudete mít z jízdy dostatečné potěšení.

Každé elektrokolo nebo alespoň drtivá většina má několik velikostí rámu a ve spoustě případů se dá celkem spolehlivě řídit tabulkou přímo od výrobce, kde naleznete ideální velikost rámu podle vaší výšky. My jsme pro vás podobnou tabulku také připravili, najdete ji v našem článku „jak vybrat velikost elektrokola“.

Našim doporučením, které se nám denně potvrzuje v praxi je přijít si elektrokolo vyzkoušet, projet se na něm a zjistit na vlastní kůži, jaká velikost rámu vám vyhovuje. Každé kolo má jinou stavbu a geometrii rámu a ne vždy se dá 100% řídit podle univerzálních tabulek velikostí. Konec konců, váš pocit během jízdy na elektrokole je to nejdůležitější.

Typ rámu

Jednou z věcí, která je při výběru elektrokola u spousty zákazníků rozhodující je právě typ rámu. Pokud plánujete využívat elektrokolo téměř denně, jezdíte převážně v terénu a je pro vás rozhodující komfort při jízdě, tak byste se měli rozhodně poohlédnout po elektrokole s celoodpruženým rámem. Na druhou stranu, pokud si rádi užíváte klidnější vyjížďky, kocháte se přírodou a občas vám nevadí nějaký ten hrbol, bude pro vás elektrokolo s pevným rámem postačující. Odměnou za kompromis pro vás bude nižší cena a váha elektrokola. Jízdu na elektrokole s pevným rámem si navíc můžete zpříjemnit například odpruženou sedlovkou, která sice nebude mít tak velký efekt jako zadní tlumič, ale velmi slušně eliminuje menší hrboly na cestě nebo v terénu.

Kromě samotného typu rámu je také velmi důležitá kvalita odpružení. Základ tvoří přední pružinová vidlice. Lepší modely elektrokol mají vzduchovou vidlici, která umožňuje nastavení pružení a odskoku, tzn. reboundu, což oceníte zejména v náročném terénu. Při správném nastavení vás vidlice „nebije“ tolik do dlaní a jízda je tak mnohem komfortnější a stabilnější. Nejlepší kola pak mají inteligentní systémy pružení, které samy reagují na velikost nerovností, respektive intenzitu nárazů přicházejících od terénu a dovedou se přizpůsobit mírou pružení. To se samozřejmě týká jak vidlic, tak tlumení zadní stavby.

Baterie

Baterie je jednou z komponent elektrokola, která zákazníky zajímá nejvíce. Co si budeme… dlouhá výdrž, která vám poskytne jistotu při dlouhých vyjížďkách nebo v kopcích při jízdě terénem je důležitá pro každého z nás.

Zde je důležité si uvědomit, že ať už se rozhodnete pro jakoukoliv baterii, její výdrž ovlivní několik faktorů, kterými jsou například váha cyklisty, způsob jízdy, režim přípomoci nebo terén ve kterém pojedete.

U elektrokol se používají téměř výhradně lithiové baterie, čím vyšší mají kapacitu a napětí, tím více dávají energie a tím déle vydrží kolo na baterii jet.

V současné době v našem sortimentu najdete baterie o kapacitě až 1000 Wh. Délka nabíjení baterie trvá v závislosti na její kapacitě, ale díky rychlonabíječkám zvládnete většinu baterií nabít během 1 hodiny až na 70% její kapacity. Je zde ale potřeba brát ohled na životnost baterie. Tak jako je to s každou baterií, čím rychleji baterii nabíjíte, tím více se její celková životnost postupně zkracuje.

Motor

Na začátek je dobré si připomenout, že podle platné legislativy je maximální povolený výkon motoru u elektrokola 250 W. Což je také výkon, kterým většina elektrokol disponuje. Další omezení, které nám legislativa stanovuje je omezení maximální rychlosti elektrokola na 25 Km/h. V dnešní době už existují tzv. „chipy“ nebo softwarové úpravy motorů, díky kterém můžete maximální rychlost elektrokola navýšit až na 50 Km/h. My v Topkolo nabízíme zrychlení všech značek elektrokol, které prodáváme.

V našem sortimentu najdete převážně elektrokola se středovým motorem nebo motorem v předním náboji. Středový motor je hojně využívaný u většiny horských, trekových a crossových elektrokol. Nabízí zpravidla větší výkon a lepší stabilitu elektrokola díky jeho středovému umístění. S motory v předním náboji se setkáváme převážně u městských elektrokol.

Při výběru elektrokola také můžete upřednostnit konkrétního výrobce motoru, resp. celého elektro systému. Mezi nejznámější výrobce motorů pro elektrokola patří značka jako Yamana, Bosch, Shimano, Bafang a další. Na velké srovnání motorů se můžete podívat v tomto článku.

Velikost kol

Velikost kol se udává v palcích (”). Tato hodnota nám říká, jaký je rozměr kola v jeho průměru. Jeden palec je přibližně 2,54 cm. V nabídce najdeme modely s průměrem 26”, 27,5” a 29”.

Průměr 26“ – Tento průměr kol je už spíše minulosti. Obvykle jej najdeme převážně u dětských kol. Díky malého průměru kola je snazší zrychlení, protože jde kolo snáze roztočit. Naopak nevýhodou jsou delší trasy, kde se zbytečně hodně našlapete a jízda terénem bude nekomfortní.

Průměr 27,5“ – Jedná se o slušný kompromis mezi velikostmi 26“ a 29“. Elektrokola s tímto průměrem kol jsou dobře ovladatelná, umožňují solidní zrychlení a zároveň umožňují snadné překonávání terénu a překážek. Průměr 27,5“ doporučujeme především těm, kteří ještě nejsou rozhodnuti, kde budou na elektrokole jezdit a hledají něco univerzálního.

Průměr 29“ – Díky velikosti kol je možné s nimi velmi snadno překonávat překážky. Ve chvíli, kdy jedete na rovině, budete schopni vyvinout větší rychlost než s koly s menším průměrem. Nevýhodou naopak může být horší ovladatelnost v terénu nebo v některých případech vyšší cena.   

Jak zní naše doporučení na závěr?

Dobře se zamyslete nad tím, jaký typ cyklisty jste, kde budete elektrokolo využívat a co do ježdění očekáváte. Jsme si vědomi toho, že elektrokole je i po finanční stránce větší investice než klasické kolo a proto jsme vždy připraveni vám ve všem poradit. Přijďte se podívat na naši prodejnu v Ostravě Třebovicích, kde máme skladem velké množství elektrokol špičkových značek jako jsou Haibike, Winora, Bulls, Stevens, Crussis, Maxbike, CTM, Rock Machine, Leader Fox a další. Každé elektrokolo si můžete vyzkoušet, projet se na něm a zjistit jestli vám vyhovuje.