Články a novinky

Jak se starat o elektrokolo - mazání řetězu

Datum: 12.05.2020
  • topkolo
  • elektrokola
  • Ostatní

Určitě už jste někdy zažili ten pocit rachtání řetězu, které vám dokáže zkazit příjemnou vyjížďku. Mazání řetězu přitom není časově náročné a zvládne jej skoro každý. Díky pravidelné péči o řetěz, nejen že se vyhnete nepříjemným zvuků, ale také zvýšíte jeho životnost a účinnost. 

Jak často řetěz mazat? 

Řetěz doporučujeme mazat před každou vyjížďkou nebo když vidíte, že je suchý a špinavý. 

Jak postupovat při mazání řetězu?

Nejprve je potřebné řetěz pořádně očistit od všech nečistot. Doporučujeme jej odmastit tak, že odmašťovadlo nastříkáte na řetěz, jednou rukou na něm přidržíte hadr a druhou rukou budete pomalu otáčet pedály, dokud řetěz nebude zcela čistý. Na těžce dostupná místa, kde se nedostane hadr, můžete použít například zubní kartáček nebo tvrdý štětec. Pokud na svém elektrokole jezdíte pravidelně, doporučujeme pořídit si tzv. pračku na řetěz, která práci zjednoduší.  

Volba vhodného maziva

Dalším krokem ke správné údržbě řetězu je volba vhodného maziva. V současné době nám trh nabízí velmi pestrou možnost volby. Maziva, která doporučujeme, najdete na našem eshopu.
 
Při výběru je dobré, rozlišovat jakým terénem pojedete a jaké jsou podnební podmínky. Každé mazivo má jiné vlastnosti a je vhodné do jiných podmínek.

Vlhké podmínky

V případě jízdy na kole ve vlhkých a blátivých podmínkách, doporučujeme využít plně syntetický olej na mazání řetězu Motorex Wet Protect, který poskytuje maximální ochranu proti korozi.

 

 

 

Suché a prašné podmínky

Při jízdě na prašných cestách doporučujeme využít mazivo Finish Line Teflon Plus. Finish Line Teflon Plus je vysoce kvalitní olej na řetěz. Mazivo je díky svému složení vhodné jak pro silniční, tak horská kola. Olej je také možné použít na veškeré části kola, na kterých dochází ke tření. Mikroskopické částečky DuPont Teflon®dokážou proniknout i do těch nejhůře dostupných míst a poskytují tak špičkové mazání a ochranu.

 

100% jistota za každého počasí

Finish Line Ceramic Wet je profesionální mazivo výkonnostních cyklistů, které je tvořeno čistými syntetickými oleji a fluoropolymery. Fluoropolymery obsahují keramická pojiva, která na řetězu vytváří odolnou vrstvu a ta zabraňuje opotřebení a korozi. Druhou vrstvu maziva tvoří syntetické oleje, který vytváří film zaručující dlouhotrvající mazání. Olej na řetěz Finish Line Ceramic Wet je vhodný do každého počasí.

Aplikace maziva

Pokud máme důkladně očištěný řetěz a vybrali jsme vhodné mazivo, tak už nic nebrání tomu, abychom se pustili do samotné aplikace. Aplikace je velmi jednoduchá. Při pomalém točení pedály aplikujte mazivo rovnoměrně na řetěz tak, aby se dostalo do všech míst a záhybů a to po celé délce řetězu. Před použitím maziva doporučujeme lahvičku s obsahem pořádně protřepat. Maziva jsou obvykle tvořeny více komponenty, které je někdy vhodné promíchat. 
Posledním krokem je opětovné, jemné, očištění řetězu. Můžeme opět použít bavlněný nebo jiný hadřík. Očištění provádíme tak, že během točení pedály jemně setřeme nanesené mazivo z vnější strany řetězu. Tím zamezíme tomu, aby se na řetěz lepily prachové částice, čímž se řetěz rychleji znečišťuje. Za žádných okolností nepoužívejte ten stejný, špinavý hadr, kterým jste řetěz odmašťovali. 

Celý proces zabere maximálně 5 minut, ale i přesto je mazání řetězu velmi důležité.